İş Güvenliği politikaları ve uygulanan yasal yükümlülüklere rağmen, işitme kaybı ve gürültüye bağlı işitme kaybı sayısı halen artmaya devam etmektedir. Bu durum işyerinde gürültü hasar riski ve işitme koruması ile ilgili bir durum analizini gerekli kılmaktadır.

Çabalara rağmen  gürültüye bağlı işitme kaybı artmaktadır!

1950’den bu yana, yetkili iş sağlığı kurumları, gürültüye bağlı sağırlığı önleme kampanyaları yürütmektedirler (Almanya’daki DGUV Önleme Kılavuzu, 2006/892 Fransa Kararnamesi, ABD’de OSHA 29 CFR …).
Bu kampanyalar,diğer hedeflerin yanısıra 80 dB (A) üzerinde gürültüye maruz kalan çalışanların kulak koruması ile donatılmasını amaçlamaktadır.Doğrudan etkileri:

  • Sonuç olarak “İşitmenin korunması” bir güvenlik politikası olarak belirlenmiştir  Gürültü alanlarına sahip daha fazla şirket işitme koruması kullanmaya başlamıştır.
  • Standart işitme koruyucuları üreten iki dünyan lideri dünya piyasasına hakim olmuştur Bunlar arasında: 3M (Kulak ™, Aearo ™, Peltor ™) ve Honeywell (Howard Leight ™, Bilsom ™).

Ancak yinede işitme kaybı ve gürültüye bağlı işitme kaybı artmaya devam etmektedir!

Almanya’da, 2012’de 6.000’den fazla tanı konulmuş gürültüye bağlı işitme bozukluğu vakası bildirildi ( DGUV İstatistik Uygulama 2012 ).

 

Tek kullanımlık kulak tıkaçları etkili midir?

İşitme korumasının etkili olabilmesi için kullanıcıya ve çalışma ortamına uyarlanması ve sertifikalandırılması gerekir.

Seçilen işitme koruması, her bir çalışana ve işyerindeki ihtiyaca uyarlanmış mıdır?

Birçok şirket için gürültü ve onun etkileri uzakta gibi görünmektedir: İşitme kaybı veya gürültüye bağlı işitme kaybı genellikle gürültüye maruz kaldıktan 5, 15 hatta 30 yıl sonra ortaya çıkar.
Bu nedenle, kullanılan işitme koruyucularının% 75’i, genellikle personelin katılımı olmaksızın keyfi olarak seçilirler. Seçilen kulak koruyucu çalışma ortamına veya kulağın yapısına uygun olmasa bile, çalışanlar, gürültü hakkında “bilgilendirilir” ve seçilen işitme koruyucularını kullanmakla yükümlü tutulurlar.

İşitme koruması, üzerindeki sertifikasyon değerlerini karşılıyorumu?

Referans: http://www.hearingprotech.com/pdf/Analytische-Studie-von-persoenlichem-Gehoerschutz.pdf

Sertifikasyon kuruluşları veya standart işitme koruması üreticileri işitme korumasının eksikliklerini analiz eden bilimsel çalışmalar ortaya koymuşlardır. 3M şirketinden Elliot Berger, kişisel işitme koruyucularının etkinliğini ve sınırlarını en çok araştıran araştırmacıdır.

Sertifikasyona uygun üretilmiş, çalışana ve çevresine uyarlanmış her bir koruyucu gürültülü ortamda çalışma süresince %100 kullanılır ise etkilidir… Bu durum Kapsül tipi kulak koruyucu, tek kullanımlık kulak tıkaçları veya kişiye özel işitme koruyucuları için de geçerlidir.

Mevzuat her zaman zorunlu kılsa bile,
Şirketler, önleme çabalarında bir adım önde olmak için çaba harcasalarda,
Tek kullanımlık ve diğer kulak koruyucu üreticileri piyasaya daha iyi ürünler sunsada,
80’den fazla desibel gürültüye maruz kalan çalışanlar, kulak koruyucularını kullanmaya çalışsada,
Sonuçlar tatmin edici değildir!
Gürültüye bağlı işitme kaybı ve sağırlık dünya çapında artmaya devam etmektedir …

 

Kulak koruyucular uygun seçilip kullanılıyormu?

 

Kulak korumasının etkili olması için, gürültüye maruz kalınan zamanın % 100’ünde kullanılması gerekir! 
İşitme koruması gürültülü ortamda 8 saatlik çalışmanın 6’sında kullanılsa bile da, bu sadece 3 saat kullanmaktan daha iyidir. Bununla birlikte, işitme duyunuzu korumak için önemli olan tek şey, kulaklıkları gürültüye maruz kalınan süre boyunca takmaktır.

İşitme hasarıyla ilişkili olarak ortalama 5 ila 30 yıl içinde işitme kaybı gelişebilir.
Ancak bu arada, işitme koruması olmadan ilk gürültü maruziyeti sırasında bile, çalışan gürültüden dolayı rahatsız, stresli ve yorgun olabilir.
Uyku bozuklukları ve artan kan basıncı çalışanı olumsuz etkileyebilir.

İşitme koruyucuları, gürültülü ortamda çalışma süresinin % 100’ünde neden kullanılmıyorlar?

 İşitme korumasının kullanılmaması için 5 sebep vardır:
  • Gürültü ve etkileri hakkında bilgi eksikliği
  • “Gürültü riski” konusunda katılımcıların tamamı arasında farkındalık eksikliği
  • Kullanıcıya ve çalışma ortamına uyarlanmamış kulak koruyucuları
  • Kulak koruyucularının etkinliğinin ve gürültüye maruz kalma üresinin %100 ünde kullanılmasının denetlenmemesi
  • Seçim yaparken , uzun vadede çalışanın maruz kalacağı işitme kaybı riskini gözden kaçırarak, stratejik nedenlerle (Ör.maliyetinden dolayı) kısa vadeli düşünmek, etkili olmayan bir seçim yapmak.
    Buna rağmen, işitme korumasının fiyatına bakılmaksızın (10 sent, 8 € veya 150 €), eğer  gürültüde geçirilen zamanın % 100’ünde kullanılılmıyorsa, yinede çok pahalıdır!

Maalesef, herkes doğru hareket ettiğini düşünüyor …

  • Şirket, 3M, Honeywell, Moldex veya Uvex gibi tanınmış markaların ve hatta bilinmeyen markaların tek kullanımlık kulak tıkaçlarını kullanıma sunuyor ise
  • Çalışan, yalnızca çok gürültülü olduğunu hissettiğinde tek kullanımlık kulak tıkacını kulağına yerleştirerek…
  • Standart işitme koruyucu üreticileri, etkinlik testlerine, doğru kullanım eğitimine ve işitme korumasının doğru seçimine yatırım yaparak …

 

Kişisel işitme koruması ideal çözümdür.

Yıllardır, tek kullanımlık kulak tıkaçlarının sorunu üzerinde tekrarlanan çalışmalarda aşağıdaki veriler vurgulanmaktadır: Konfor eksikliği, aşırı baskılama, yerleştirmenin zor oluşu, vb. Bunlara cevap olarak, 1980 ve 2000 yılları arasında çoğunlukla Avrupa’da (Hollanda, İsviçre, Fransa) kişiye özel işitme koruyucu üreticileri yaygınlaşmıştır. Amaç, kullanım konforu sorununu ve standart tıkaçların iletişim sorununu çözmek olmuştur.


Başarı kanıtlanmıştır ve kişiye özel çözüm lehinedir! Binlerce işyeri standart tıkaçlardan kişiye özel koruyuculara geçiş yapmıştır.
Kişiye özel işitme koruması 2015 yılı itibari ile:

  • Hollanda’da işçilerin% 40’ı
  • Fransa’da gürültüye maruz kalan çalışanların% 20’si
  • Almanya’da gürültülü işlerde çalışanların % 10’u
  • ABD, Avustralya, Brezilya veya Çin’de gürültülü işlerde çalışanlarının% 1’inden azı tartından kullanılmaktadır

Gürültülü işlerde çalışan herbir çalışan için kişiye özel işitme koruyucuları satın alma eğilimi, ekonomiyi ve gürültülü işlerde çalışanların yaşamlarını değiştirmek üzeredir. Daha hassas üretim teknikleriyle yapılan yeni, daha etkin kulak koruyucular ve servis hizmetlerinin yardımı ile % 100’lük kullanım oranlarına yaklaşılmıştır.